top of page
Oefentherapie bij slaapproblemen

"Als ik vanavond maar kan slapen..."

"Door de pijn slaap ik vannacht vast weer niet..."

Komen deze gedachten u bekend voor? Dan bent u niet de enige.

Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met piekeren, liggen te malen en te woelen of liggen tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Een derde van alle Nederlanders slaapt wel eens slecht.

Wat zijn slaapproblemen precies? Want een nachtje niet goed slapen is natuurlijk nog geen aanleiding om naar de oefentherapeut te gaan. Deze verschillende slaapproblemen wel:

-Inslaapproblemen: als het inslapen langer dan driekwartier duurt, gedurende een periode van minimaal een maand.

-Doorslaapproblemen: wanneer u moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen per nacht wakker wordt en pas na driekwartier of langer weer inslaapt.

-Te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker worden en maar moeilijk weer in slaap kunnen komen.

-Ongewenste gedragingen tijdens de slaap: o.a. angst / paniek / dromen / overmatig zweten.

-(langdurig) gebruik van slaapmedicatie

-slaapapneu

 

Oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:

-Spanningen of zorgen

-Lichamelijke klachten (zoals pijn, benauwdheid of jeuk)

-Verstoord dag- en nachtritme (bijv. door ploegendienten, jetlags of te lang slapen overdag)

-Ongunstige leefstijl (veel koffiedrinken 's avonds, laat op de avond sporten / vergaderen)

-Te lang nuttig blijven of doorwerken tot vlak voor het slapen gaan.

 

De oefentherapeut benadert uw slaapprobleem vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte slapen doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende redenen van het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.

De slaapoefentherapeut kan u helpen van uw slaapproblemen af te komen. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare, aanpak. Voor meer informatie over de slaapoefentherapie kunt u verder lezen op de website www.slaapoefentherapie.nl of contact opnemen met de praktijk.  

bottom of page